Tuesday, June 14, 2011

UMNO for nothing.

PRU13. Hijau menguasai 2/3.


Sejak Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi Awang menambah wadah perjuangan PAS kearah Negara Berkebajikan semasa memberi ucapan dasar dalam Muktamar PAS yang baru lalu. Maka juak-juak UMNO pun bersuara supaya PAS gugurkan nama Islam dari partinya.

Ini buka pertama kali pemimpin-pemimpin UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang rapat dengan parti UMNO mahu PAS mengugurkan nama Islam pada partinya, ia pernah ditimbulkan buat kali terakhir selepas pilihanraya 1999 dulu. Tegas Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan dalam facebooknya petang tadi.

Yang peliknya UMNO sendiri masih mengunakan bahasa Inggeris dalam menjenamakan parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu itu. Cakap pasal Melayu tapi nak sebut Pertubuhan Kebangsaan Melayu pun tak mahu dan masih berselindung disebalik nama bahasa Inggeris iaitu United Malays Nasional Organisation (UMNO).

Semuanya itu adalah kerana takut, cakap orang yang tak ada fokus dalam perjuangan, cakap nak mengampu kerana berbahas mengenai nama sesebuah parti di Malaysia ini tidak dapat mengubah minda rakyat yang cerdik. Nama PAS sudah lama ujud.

Sekiranya orang UMNO tidak mahu nama Islam digunakan dalam pilihanraya umum ke 13 nanti, senang saja, minta kerajaan BN melalui Suruhanjaya Piliharaya supaya menetapkan bahawa PRU 13 hanya dua parti kompenan saja yang layak bertanding iaitu BN dan PR selain dari calun bebas dan pendaftar pertubuhan hendaklah meluluskan permohonan yang diminta oleh PAS, PKR dan DAP untuk menggunkan lambang PR, habis cerita dan nama Islam boleh dihapuskan.

Itulah semolek-moleknya untuk mengelak nama Islam diguna pakai dalam poster pilihanraya sekiranya orang UMNO takut sangat kepada nama Islam yang dipelopori oleh parti PAS. Jadi nama UMNO untuk melayu pun tak ada dan nama PAS untuk Islam pun tak ada.

Yang akan tinggal diperkatakan oleh pengundi ialah:

PAS FOR ALL
UMNO FOR NOTHING

No comments: