Sunday, May 20, 2012

Anuar Musa., peluang jadi calun cerah.

Anuar Musa sedang tandatangan 'sokong tuntut royalti' di stadium bukit jalil sempena pertandingan akhir piala FA, kelantan lawan Sime Darby (19.5.2012). Kelantan menang 1 - 0.

Kelantan juara piala FA dengan mengalahkan Sime Darby 1 - o dengan gol penalti. Kemenangan yang tidak menyeronokkan oleh lebih 70,000 penyokong kelantan kerana tidak menang 'jantan'. Walau bagaimana pun penyokong bolasepak kelantan menzahirkan perasaan gembira terhadap Tan Sri Anuar Musa kerana berjaya membawa pasukan bolesepak kelantan ke persada negara dengan meletakkan pasukan kelantan terhebat buat masa ini.

Tentunya Anuar Musa rasa gembira dengan kejayaan tersebut, sekurang-kurangnya boleh mengubat hati yang duka kerana terpaksa berada jauh dengan pasukan kelantan akibat dikenakan tindakan displin oleh FAM selama 30 bulan. Suka dalam duka.

Peliknya kejayaan kelantan dimegahkan oleh balaci-balaci UMNO seperti pasukan bolasepak kelantan hak UMNO, tak malukah mereka itu nak berak atas pusu sedangkan dalam UMNO sendiri tak begitu berminat kepada Anuar Musa. Saya tahu bagaimana susahnya Anuar Musa semasa menerajui KAFA pada permulaan dulu, masaalah kewangan dan sokongan daripada UMNO kelantan sendiri tidak ada kerjasama yang jitu. Saya tahu kerana pada waktu itu saya adalah Pen. Bendahari KAFA.

Hari ini, apabila pasukan bolasepak kelantan menyerlah, adalah muka2 pemimpin UMNO nak menonjol, kononnya bolasepak kelantan milik UMNO. Apakah oleh kerana UMNO tahu bahawa sokongan rakyat kelantan kepada UMNO adalah semakin sepi, maka UMNO terpaksa menumpang dengan baju merah yang menjadi jersey rasmi pasukan bolasepoak kelantan.

Sekiranya UMNO betul2 menghargai kejayaan pasukan kelantan yang diterajui oleh Anuar Musa, maka eloklah UMNO pada waktu sekarang mengistiharkan bahawa Anuar Musa adalah calun BN kawasan Parlimen KETEREH pada PRU13 ini kerana kejayaan membawa pulang piala FA ke kelantan.

Begitu juga seorang lagi yang menjadi tulang belakang yang berjaya membawa pulang piala FA tersebut ialah Naib Presiden KAFA yang juga Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu, Sdr Rosmadi Ismail harus diumumkan juga layak dicalunkan kerusi Parlimen Koita Bharu.

Kejayaan pasukan kelantan membawa pulang piala FA kerana pemian2 kelantan yang cekap dan bersemangat, pemain itu bukannya ahli UMNO dan penyokong UMNO semuanya begitu juga dengan penyokong yang memenohi stadium bukit jalil, apabila ada bendera PAS dikibarkan dalam stadium itu bermakna ada orang PAS yang menyokong pasukan kelantan.

Oleh itu balaci-balaci UMNO tak payah mendabik dadalah bahawa piala FA tersebut hak milik UMNO kerana tanpa pemain yang bermain bermati-matian sudah pasti piala itu tidak akan berada dikelantan sekiranya hanya Anuar Musa saja yang menjadi sandara.

Saranan Dato' Dusuki Ahmad, bekas setiausaha politik Tun Mahathir dalam FB beliau supaya piala FA diarak dari Ibu Pejabat UMNO Malaysia ke Pejabat Perhubungan UMNO Kelantan sebagai cadangan 'perli' kepada balaci-balaci UMNO yang begitu mengharapkan diatas titik peloh orang lain untuk mencari glamour dan nama kerana UMNO kelantan itu sendiri sudah hilang punca untuk melawan PAS.

UMNO kelantan tak akan menang dalam PRU13 kerana piala FA dan Anuar Musa, tapi UMNO kelantan boleh menang bebarapa kerusi kerana kerja kuat dan kerajinan Dato' Mustapha Mohamed (Tok Pa) dan AGAHnya PKR serta KEDEKUTnya PAS.

Mimpi UMNO nak tawan kelantan jauh bumi dengan langit.

No comments: