Wednesday, December 19, 2012

KDN diminta bertindak.


Berapa ratus orang agaknya anak-anak muda Malaysia terutamanya anak-anak melayu yang meninggal dunia akibat 'makan dadah'. Kempen anti dadah nampaknya semakin dingin melalui media cetak dan media eletronik yang dikuasai oleh kerajaan.
Apakah pihak KDN sudah hilang punca untuk kempen bagi mengurangkan penglibatan anak-anak melayu dari terjebat dalam pengaruh dadah. Sedangkan kita sering dilapurkan banyak juta ringgit harga dadah ditangkap oleh pihak polis dan kastam tapi kita tidak diberitahu kesudahannya.
Adalah lebih elok pihak KDN memperkasakan AADK supaya lebih hebat bergerak untuk memerangi pengaruh dadah dikalangan anak-anak muda Malaysia dan pihak kerajaan hendaklah memberi peruntukan yang besar kepada agensi terlibat bagi digunakan untuk menyekat kerosakan yang semakin parah dikalangan anak-anak bangsa Malaysia.
Kerajaan perlu ingat dadah adakah musuh numbor satu negara, bukan parti politik, oleh itu gunakanlah media massa surat kabar atau tv  bagi memerangi dadah daripada memerangi musuh politik.

Apakah itu Dadah?
Dadah atau “drug” adalah bahan atau kimia yang amat merbahaya kepada individu yang menggunakannya kerana ia mengubah cara minda dan tubuh manusia berfungsi.
Banyak hal yang berkaitan dengan dadah sentiasa menjadi bahan dalam berita.
Apabila mendengar saja perkataan dadah, kita akan terus memikirkan jenis-jenis dadah seperti ganja dan heroin. Tetapi, sebenarnya terdapat beribu-ribu jenis dadah di seluruh dunia ini yang digunakan oleh lebih kurang 200 juta manusia untuk pelbagai tujuan.
Dadah dan Anda!
Menurut Kamus Dewan Melayu – Inggeris, makna perkataan “Drug” bermaksud ubat-ubatan. Walaupun demikian, untuk memberi takrif penyalahgunaan kepada “drug”, perkataan “use”, “misuse” atau “abuse” perlu digunakan bersama-sama dengan perkataan “drug”. Contohnya “drug abuse” atau “misuse of drug” yang membawa maksud penyalahgunaan dadah.
Dadah merupakan satu istilah khas yang merujuk kepada sejenis bahan yang mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan seseorang dari segi fizikal, mental dan emosi serta tingkah laku pengguna apabila digunakan. Akibat daripada kesan ini, seseorang yang menyalahgunakan dadah akan menjadi ketagih dan akan terus bergantung hidup kepadanya. Tanpa disedari, anda sendiri mungkin telah menggunakan beberapa jenis dadah dalam hidup anda.
Ubat-ubatan seperti “paracetamol” dan “antibiotic” membantu menyembuhkan anda sekiranya anda tidak sihat.
Teh, kopi dan coklat juga mengandungi sejenis dadah rangsangan yang dikenali sebagai “caffeine”. Akan tetapi, dadah rangsangan seperti ini tidak mengakibatkan ketagihan yang bermasalah kepada individu, masyarakat dan negara. Oleh itu, penggunaan bahan minuman dan makanan ini tidak salah di sisi undang-undang.
Namun demikian, beberapa jenis dadah adalah dadah yang dilarang pengambilannya kerana dadah ini mengakibatkan ketagihan dan masalah-masalah kesihatan, sosial, ekonomi dan sebagainya. Oleh itu, Kerajaan Malaysia telah menyenaraikan dadah ini di dalam Akta Dadah Berbahaya 1952 untuk mengharamkan penanaman, pengeluaran, pengedaran, import, eksport, pemilikan dan penyalahgunaan dadah seumpana ini.
Jenis dadah seperti seperti kokain, ganja, heroin, syabu dan “ecstasy” diambil untuk mengubah perasaan fikiran anda. Dadah-dadah ini juga dikenali sebagai
“dadah yang disalahguna”.
Dadah dan Ciri-cirinya
Dadah merujuk kepada sejenis bahan kimia psikoaktif yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut :
  • Mempunyai kesan paling ketara ke atas sistem saraf pusat (Otak dan saraf tunjang)
  • Digunakan bukan untuk tujuan perubatan dan penggunaannya adalah dilarang
  • Diperoleh secara haram
  • Membawa kepada pergantungan fizikal dan psikologikal dan meningkatkan daya tahan terhadap dadah
  • Mendatangkan kesan-kesan buruk dan bahaya ke atas kesihatan dan fungsi sosial seseorang.
Usaha hendaklah berterusan. AADK mesti diperkasakan supaya lebih berkesan, sekiranya perlu rombakan besar-besaran perlu dilakukan untuk mencapai tujuan iaitu 'Dadah adalah musuh No.1 Negara'..

No comments: