Monday, January 21, 2013

Ustaz Mat Harun dan Lembu UMNO

Minggu mezairahi sahabat-sahabat yang cedera dan sakit serta pembedahan di Kota Bharu. Berbagai-bagai cerita menarik boleh didengar disebalik duka kesakitan yang sedang dihadapi oleh mereka-mereka yang sedang dirawat. Yang mati pun ramai sejak tahun 2013 bermula.

Saya sempat menzairahi sahabat lama dalam UMNO iaitu Ustaz Mat Harun Ab.Rahman, di kampung Tegayung, Aril, Melor. Ustaz Mat Harun adalah Jawatankuasa UMNO Bahagian Ketereh yang mana Tan Sri Anuar Musa adalah Ketua UMNO Bahagian manakala YB. Haji Alwi adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian.

Kedua-dua orang pemimpin UMNO Bahagian Ketereh ini sedang giat menampilkan diri untuk dicalun sebagai calun  Parlimen Ketereh. Perlu diingat Parlimen Ketereh buat masa ini dipunyai oleh YB.Aziz Kadir dari parti Parti Keadilan Rakyat PKR yang mana pada pilihanraya umum ke 12 tahun 2008 Tan Sri Anuar Musa di kalahkan.

Tahun 2004 kerusi Parlimen Ketereh adalah milik UMNO apabila Haji Alwi mengalahkan Ustaz Mohamed Mustapha penyandang pada tahun 1999. Ustaz Mohamed Mustapha berjaya mengalahkan Tan Sri Anuar Musa yang mana pada waktu itu Anuar Musa adalah seorang menteri. 

Rakyat Ketereh masih menunggu berita, siapakah UMNO akan memberi tanggongjawab bagi mengalahkan YB.Aziz Kadir pada pilihanraya yang ke 13 nanti kerana UMNO sedang membuat ramalan bahawa salah satu kerusi yang mereka akan menang adalah kerusi Parlimen Ketereh. Dan apabila saya turun kebawah minggu lalu adalah didapati UMNO masih mengigau di Ketereh.

Cita-cita dan kerja keras UMNO untuk merampas kerusi Parlimen Ketereh hanya sebagai 'gembar gembur' sahaja kerana rakyat Ketereh sudah tahu akan berlaku permainan wayang oleh tokoh-tokoh UMNO di Ketereh apabila bermulanya penamaan calun pilihanraya. Kedudukan YB.Aziz Kadir tidak tergugat.

Kedudukan politik Ketereh seperti 'paund sembeleh lembu' apabila sampai masanya ahli-ahli UMNO yang berpihak kepada calun yang diangan-angan untuk bertanding tapi tidak dicalunkan oleh UMNO mereka akan bersedia untuk mengalahkan calun yang tidak disukainya ibarat lembu disembelah diatas paund.

Kisah lembu juga terjadi terhadap Ustaz Mat Harun yang mana beliau telah ditimpa 'kecelakaan' sebulan lalu apabila lembu yang dipelihiranya telah menjadi ganas dengan tiba-tiba dan 'merembah' beliau sehingga luka parah dipaha dan terpaksa dimasukkan ke wad di hospital HUSM.

Oleh kerana berita itu saya baru tahu, maka saya telah menzairahi beliau, walaupun kini kami berlainan parti tapi tidak menjejaskan persahabat kami yang begitu lama, beliau faham dan menerima kedatangan kami dengan sambutan yang mesra. Tapi saya boleh agak dalam banyak cerita kisah silam dan masa terkini ada kekecewaan terbayang diwajahnya apabila saya bertanya adakah Anuar Musa dan Haji Alwi hadir menzairahi beliau. Jawabnya ringkas, tak mari pun.

Sebelum balik saya bersama beliau dan rakan2 saya yang lain dibawa kekandang lembu untuk melihat dari dekat lembu yang ganas itu yang mana lembu itu saya namakan lembu UMNO kerana mangsanya adalah ahli jawatankuasa UMNO., dan saya sempat berselora, lembu yang tak kenal orang ini patut disembeleh sepertilah pemimpin yang tak peduli kepada anak buahnya patut disembeleh dalam pilihanraya ini. Kami ketawa beramai-ramai.

1 comment:

Unknown said...

A'kum salam ziarah

Sesama orang lama (tua), menyelami pendapat, saya linkkan blog tuan ke blog saya

Tk.