Thursday, January 23, 2014

Kenapa disebut negara SABAH.?

Membaca posting sahabat saya Sdr Musli Oli dalam fb.
 Musli Oli


Apakah RUKUN NEGARA gagal di SABAH

Anthony Tibok: Patutlah Tuan Mohamad Hatta Abdullah ahkirnya pulang juga ke Malaya, walaupun lama di negara Sabah! Tidak dapat menyesuaikan dgn budaya dan cara hidup di sini kot?, lebih sesuai dan serasi dgn cara dan budaya hidup kampung halaman sendiri di Malaya!

Anthony Tibok


 1. "Knp saya tinggal lebih 30 tahun di Sabah? Di kampung, Kelantan ada tanah, rumah pesaka. Tapi suka hidup sini. Org tak gaduh pasal agama. Bangsa bebas bergaul dan boleh kawin. Belum ada org tempatan mengaku TUHAN mcm Tuhan Harun atau Ayah Pin. Saya kawan org Bajau, Dusun, Brunei, Cina, Irranun, perangai sama..very open minded dan tdk ada buruk sangka mcm di Semenanjung". Kata kawan lama, waktu sembang2 sebentar tadi.
  Like ·  · 
  • 34 people like this.
  • Nurfalyzah Abdullah itu la keunikan d pepol Sabah negeri d bawah bayu ... humble ... lebih mementingkan perpaduan dan kemasyarakatan ... hormat menghormati dan tolong menolong adalah amalan sejak dulu ... ngheee ...i lv SABAH...!
   4 hours ago · Edited · Like · 2
  • Mohamed Hatta Abdullah Biasa lah tu di mana2 pun sama jer 'luar lian di hati lain'mcm orng dok kata 'tidur stu katil tpi mimpi berlainan'huhu!!!.
  • Musli Oli Hatta tinggal Sabah lebih 20 tahun tapi dia tdk tahu buat perbezaan..nak kata apa.
  • Mohamed Hatta Abdullah Hehehe mna boleh xtahu!!!!saya ada di sana zaman Tun Datu Mustapha lagi. . . zaman Tun Fuad Stephens. . . zaman Tan sri Harris Salleh,Musli masih di 'Primary schoo 'huhuhu!
  • Musli Oli Kalau tahu...takkan kata mana2 pun sama..itu ayat org tdk pernah tinggal di Sabah!
  • Mohamed Hatta Abdullah Sebenar nya di Semenjung pun sama gak mcm di Sabah & Sarawak masa dulu2. . .Guru2 sekolah saya pun tidak ada Melayu,kecuali yng mengajar 'Bahasa Melayu'lain nya India,Cina & Punjabi!!!semenjak ada nya DAP & kemudian PKR. . .baru lah jdi 'huru-hara'. . .di Technical Institute tempat saya belajar dulu ada seramai 300 penuntut "cina"100 "melayu" & 100 "india"kami semua tinggal di asrama yng sama. . .mandi sama mkn pun sama. . .tidur sahaja berlainan 'katil'. . .kalau dah satu 'katil'jdi lah mcm kawan politik kita tu!!!huhuhu. . .semasa di Sabah pulak. . .ada saorng calon dari Tuaran arwah M.A.Rahman yng mahu bertanding di Tanjung Aru,Kota Kinabalu,apa orng Tanjuna Aru kata:'mana bolih bah dia kan orng 'luar'tanya itu si Rahman Bidin yng msih hidup kalau saya cerita 'dongeng'beliau kan orng 'Tanjung Aru'!!!. . .semasa saya bertanding di Sembulan pulak. . . semua orng kata saya 'orang Malaya'huhuhu. . .nak berhujah mesti ada 'faktor'serta 'pengalaman'yng amat luas. . . yng tidak di ajar di mana2 "Universiti"pun di seluruh Dunia ini walaupun di "Oxford"di tempat Khairy Jamalluddin belajar,Menteri Belia & Sukan kita sekarang nie!!!.
   3 hours ago · Like · 2
  • Musli Oli Bohongi diri ni salah satu cabang penyakit juga ni bang Hatta...tak pasti klu tergolong dalam mental defeciency..
  • Mohamed Hatta Abdullah Di 'face book'nie susah nak membohongi sesiapa!!!,jika ada beberapa kawan lama yng menjadi 'friend' serta mengikuti kata2 kita seharian. . .Tuan Hj Ibrahim Abd Latiff sesama saya semasa di Primary School di Johor Bahru. . . Tuan Hj Abd Latiff Mohamad bersama saya di Technical Institute,Jalan Maxwell,Kuala Lumpur,begitu juga Tuan Haji Wan Mokhtar,Saudara Shahril Hassan (room-mate)saya semasa di ITM,Dato Kamarul Bahrin Abas(ahli Parlimen Teluk Kemang)& juga orng kuat PKR juga kawan rapat saya & tinggal di asrama yng sama di Petaling Garden. . .saya adalah Presiden pertama 'Kesuma'ITM & Basar Juraimi adalah Persiden kedua. . .bukan boleh main 'kelentong2'mcm si Anwar Ibrahim yng kata ada 'tangan ghaib'dari Umno yng menghalang dia masuk ke Negara Jepun!!!!.Nampak nya ramai juga bekas ahli2 Umno yng termakan 'hasutan'dri orang yng bernama 'Anwar Ibrahim'ini!!!huhuhu!!!!!.
   3 hours ago · Like · 1
  • Farahaneesz Farhana Musli Oli agree .... 100% 
   2 hours ago · Like · 2
  • Musli Oli Ke politik pulak Hatta ni. Alahai...
  • Maljan Sogon Betul2 org sabah terbaik dlm semua hal...nak ulas lebih tak cukup masa.
  • Roslan Mayahman Bicara soal agama Dan keharmonian di sabah ..di Sabah suku kaum bersatu padu soal penggunaan nama Allah s.w.t sesiapa pun boleh menngunakan.. Yg peliknya di Malaya tak boleh gunakan bagi yg bukan Islam..tapi d Sabah boleh di gunakan....persoalan nya apa perbezaan Sabah Dan Malaya..?
  • Ejul Sam Kubur org islam pun bersebelahan (berjiran) org2 bukan islam.
  • Roslan Mayahman Itu tanda nya di Sabah hidup harmoni dan 1 Sabah dari dulu hingga skrg...
  • Nixon Hj Habi Bezanya sdra Roslan, Sabah sejarahnya lain, Malaya pun lain. Hanya digabungkan pd 1963. Macam orang kahwin juga agaknya, kalau sudah tidak serasi dan sehaluan, cerai saja. Buat apa bergabung dengan yang banyak masalah. Ada yang tidak mahu orang lain guna perkataan tertentu, tapi mahu ambil harta orang lain. Against law of nature.
   55 minutes ago · Like · 3
  • Anthony Tibok Patutlah Tuan Mohamad Hatta Abdullah ahkirnya pulang juga ke Malaya, walaupun lama di negara Sabah! Tidak dapat menyesuaikan diri dgn budaya dan cara hidup di sini kot?, lebih sesuai dan serasi dgn cara dan budaya hidup kampung halaman sendiri di Malaya!
   31 minutes ago · Edited · Like · 4

No comments: