Wednesday, May 12, 2010

Keluhan Suara rakyat, Suara Keramat.


PELAJARAN PERTAMA KEPADA HALIM HAMAT
1. PERBEZAAN DI ANTARA DOKTOR YANG MERAWAT DAN DOKTOR YANG MENILAI STATUS KESIHATAN PESAKIT.
(pendapat ini adalah pendapat ilmiah, untuk direnong oleh rakyat jelata, siapa sebenarnya yang mencetuskan 'kemelut Istana Kelantan'.)

DOKTOR YANG MERAWAT ADALAH DOKTOR YANG BERTANGUNGJAWAB DI DALAM RAWATAN SEHARIAN PESAKIT. BELIAU AKAN BERTANYA MASALAH-MASALAH TERKINI PESAKIT DAN AKAN MEMBUAT PEMERIKSAAN TERHADAP ANGGOTA BADAN. BELIAU JUGA AKAN MELAKUKAN UJIAN YANG DI FIKIRKAN PENTING SEPERTI UJIAN DARAH , AIR KENCING , X-RAY DAN SEBAGAINYA. KEMUDIAN BARULAH UBAT-UBATAN YANG DI FIKIRKAN PERLU BOLEH DIBERIKAN. PESAKIT HANYA AKAN DI BENARKAN BALIK KE RUMAH JIKA IANYA SEMBUH.

MANAKALA DOKTOR YANG MENILAI STATUS KESIHATAN PESAKIT ADALAH MEMPUNYAI FUNGSI YANG BERLAINAN. BELIAU HANYA DATANG BERTANYA SOALAN SOALAN TERTENTU, ATAU MELAKUKAN PROSEDUR TERTENTU DENGAN TUJUAN UNUTK MENILAI TAHAP KESIHATAN SESEORANG PESAKIT. AKAN KELUARLAH SOALAN SEPERTI BILAKAH OLIMPIK PERTAMA DI ADAKAN… SIAPAKAH PM SEMASA 13 MEI, SIAPA ITU CLEOPATRA. SIAPA ITU NELSON MANDELA. DUIT ITU UNTUK APA…. APA PENTINGNYA UNTUK BAYAR CUKAI DAN LAIN-LAIN…. DOKTOR INI TAK KISAH MACAMANA KEADAAN PESAKIT ITU. PESAKIT SIHAT KE, SAKIT KE, KUDIS BUNTUT KE, TRAUMA KE… DIA ORANG TAK KISAH KERANA ITU ADALAH TUGAS DOKTOR YANG MERAWAT DAN BUKAN TUGAS DOKTOR YANG MENILAI STATUS KESIHATAN PESAKIT.

UNTUK KES DYMM TUANKU SULTAN, DI KATAKAN HALIM HAMAD MEMBERI TAHU, TUJUAN UTAMA BAGINDA DI MASUKKAN KE HOSPITAL UNIVERSITI SAINS MALAYSIA(HUSM) ADALAH KERANA BAGINDA MASIH GERING DAN TIDAK MAMPU UNTUK KELUAR NEGARA( SINGAPURA). OLEH ITU, BELIAU TELAH DIMASUKKAN KEDALAM HUSM DENGAN DI BANTU OLEH PASUKAN POLIS BERSENJATA DAN BERTOPENG UNTUK TUJUAN RAWATAN.

TETAPI APA YANG MENDUKACITAKAN KITA, ADALAH SEPERTI APA YANG DI NYATAKAN OLEH DR AMIR YANG DI SIARKAN DI DALM KOSMO BARU BARU INI ADALAH KEADAAN TUANKU MEROSOT SEMASA DI MASUKKAN KE HUSM. DARAH TINGGI MENJADI SEMAKIN TINGGI, KENCING MANIS MENJADI SEMAKIN MANIS, TIDAK DAPAT BERADU DENGAN SELESA DAN TENANG, TERMIMPI-MIMPI DENGAN PERISTIWA TAWANAN OLEH PASUKAN “UNIT TAK KISAH” (UTK) DENGAN SENJATA DAN TOPENG. KALAU NAK RAWAT TAKKAN SANGGUP USM BIARKAN TUANKU MENJADI GERING SEMULA?

SELEPAS LIMA HARI, KEJUTAN BERLAKU. WALAUPUN KEADAAN YANG MASIH TRAUMA , KEADAAN KESIHATAN YANG MASIH GERING( MENGIKUT HALIM), TIBA-TIBA BAGINDA TELAH DI BENARKAN KELUAR DARI HUSM. DIBERITAHU JAM 4 PETANG DAN BOLEH BALIK JAM 5 PETANG… CEPAT BETUL. PELIK BETUL! JADI APA TUJUAN TUANKU DI MASUKKAN KE HUSM. UNTUK TUJUAN RAWATAN ATAU MENILAI STATUS KESIHATAN…. KALAU MERAWAT TAKKAN TUANKU MASIH GERING (MENGIKUT HALIM) DAH DI HANTAR PULANG…. KALAU NAK RAWAT KENAPA USM GUNA DOKTOR DARI HRPZ2. MANA DOKTOR DOKTOR USM YANG HANDAL HANDAL. MANA PROFESOR PROFESOR ( HANYA 2 PROFESOR JE YANG NAMPAK).

MALULAH USM KALAU TUANKU DI MASUKKAN KE USM UNTUK RAWATAN TETAPI DOKTOR HRPZ2 PULA YANG DI AMBIL BEKERJA. MALULAH USM YANG BERFUNGSI SEBAGAI KILANG MENGELUARKAN DOKTOR2 MUDA TETAPI BILA TUANKU SULTAN NEGERI SENDIRI DI MASUKKAN TERPAKSA CARI DOKTOR LUAR… MALU .. MALU… TAK BERASA BANGGAKAH USM UNTUK MERAWAT TUANKU SULTAN. TAK RAMAI DOKTOR YANG BERKESEMPATAN UNTUK MERAWAT ORANG BESAR NEGERI SEPERTI TUANKU… BUSUKNYA NAMA USM SEKARANG DI SEBABKAN TERPALIT LUMPUR HALIM.

OLEH ITU,PADA FIRASAT SAYA YANG TAK BIASA BERCAKAP BOHONG NI, KEMASUKKAN KDYMM SULTAN KE HUSM INI ADALAH UNTUK MENILAI STATUS KESIHATAN TUANKU DAN BUKANNYA TUJUAN RAWATAN. SAUDARA HALIM HAMAD JANGAN DOK PELAWOK.

No comments: