Monday, May 30, 2011

UMNO ditolak di Sarawak?

"sempatkah Mahyuddin jadi PM".

65 tahun UMNO bertapak di Malaysia tapi masih 'gagal' menguasai Negeri Sarawak, satu-satu negeri yang tidak memilih UMNO untuk memayungi rakyat Negeri Sarawak tidak seperti Parti Islam Se Malaysia iaitu PAS yang telah mulai diminati oleh rakyat Negeri Serawak.

Kekuatan parti PAS yang telah diterima baik oleh seluruh rakyat Malaysia telah diakui oleh rakyat Negeri Kelantan, Kedah, Selangor dan Perak tidak boleh nafikan lagi manakala rakyat negeri Serawak mulai berminat apabila PAS berjaya meletakan calunnya di 5 kawasan DUN Negeri dalam pilihanraya lalu.

Ini bererti PAS telah berada diseluruh negeri dalam Malaysia, tidak seperti UMNO walau pun mendabik dada diatas kemenangan BN di Serawak tapi tidak ada satu kerusi pun yang dimiliki UMNO bererti UMNO tidak ada pengaruh pun di Serawak.

Bermakna dalam PRU ke 13, UMNO tidak akan mendapat satu kerusi pun di Sarawak dan pada bila- bila masa saja rakyat Sarawak boleh menolak untuk tidak menyertai BN. Rakyat Serawak boleh memilih parti politik PAS sebagai wadah perjuangan untuk menubuhkan Kerajaan dan memiliki PUTRAJAYA atau rakyat Sarawak boleh memiliki parti pembangkang PR lain yang telah berkembang di serawak.

PRU 13 nanti memberi kelebihan kepada rakyat Sarawak memilih jalannya sendiri untuk berpolitik, mereka boleh terima parti yang pro UMNO seperti PBB, SUPP dll dan mereka juga boleh memilih parti pro pembangkang seperti PAS, PKR atau DAP tapi rakyat Sarawak tidak dapat bersama UMNO kerana UMNO tidak ujud di Serawak.

Oleh itu pada bila-bila masa saja menjelang PRU 13 rakyat Sarawak boleh mengistihar bahawa mereka akan bersama parti pro pembangkang kerana buat masa ini UMNO tidak ada suara di Sarawak. Inilah yang memberi kelebihan kepada PAS, PKR dan DAP dan sekiranya rakyat Sarawak berpuas hari dengan suasana politik sekarang yang mana Dewan Undangan Negeri (DUN) telah dimiliki BN dan tidak mustahil nanti untuk kerusi Parlimen rakyat Sarawak akan memilih parti-parti dari Pakatan Rakyat (PR) iaitu PAS, PKR dan DAP untuk kerusi Parlimen dan sama-sama menikmati ujudnya kerajaan Pakatan Rakyat bagi memiliki PUTRAJAYA.

Suasana inilah yang dibimbang dan digeruni oleh BN, kerana janji untuk melantik Ketua Menteri Sarawak yang baru tidak berhasil, janji Pilihanraya untuk menukar Ketua Menteri dengan 'SEGERA' tidak dapat dilaksanakan kerana kuasa menukar Ketua Menteri tidak berada ditangan UMNO. Sudak tentu sekiranya PRU 13 diadakan diwaktu Taib Mahmud masih menjadi Ketua Menteri Sarawak bererti terlaksanalah 'Janji Kosong BN' dan tentunya rakyat Serawak akan membalas dalam PRU nanti.

Dengan apa yang berlaku di Sarawak dan kekuatan PAS di Kelantan dan Kedah serta kehebatan PKR mentadbir Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Perak yang tentunya dapat diambil balik dan tumpuan PAS dan PR di negeri Sembilan, Trengganu dan Johor adalah 'jelas' masa saja yang akan menentukan PUTRAJAYA akan dimilki oleh parti Pakatan Rakyat (PR) pada PRU 13 nanti.

Cepat pilihanraya umum diadaka maka cepatlah Pakatan Rakyat akan mentadbir PUTRAJAYA kerana separuh daripada kerusi Parlimen sedang menanti untuk diberi kemenangan kepada PAS, PKR dan DAP kerana parti UMNO sendiri 'GAGAL' untuk memertabatkan dan mengiktirafkan Ahli Parlimen (MP) daripada UMNO seperti UMNO sedang layang Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia hari ini iaitu YB. Khairy Jamaluddin (KJ).

UMNO dan Kerajaan lebih yakin kepada mereka yang tidak berparti dan orang yang kalah bertanding sebagai Ahli Parlimen daripada Ahli Parlimen UMNO untuk diberi tanggongjawab dan habuah di Jabatan Perdana Menteri.

Contohnya seperti Idris Jala dan Koh Tsu Koon, yang mana perlantikan mereka itu seperti untuk 'memalukan' Ahli Parlimen daripada UMNO.

No comments: